karup kartoffelmel-fabrik

Varmegenvinding på proteinlinjer - del 2

Karup Kartoffelmel_case
 

 

UDGANGSPUNKT

Karup Kartoffelmelfabrik forvandler hvert år flere ton gode jyske kartofler til hvidt kartoffelmel.

Derudover udskiller man protein fra kartoffelfrugtsaft. Fabrikken ønskede at teste, hvorvidt man kunne forbedre sin varmgenvinding.

 

UDFORDRING

Når Karup Kartoffelmel skulle udskille protein fra kartoffelfrugtsaft, opvarmede man frugtsaften til ca. 130°C, for at få proteinerne til at koagulere. Opvarmningen var delvis varmegenvinding (ca. 80%) og delvis damp (ca.20%). Dampen blev produceret med gas og udgjorde en betragtelig omkostning i processen.

Det var derfor interessant at lave et testprojekt, hvor vi sammen med Karup Kartoffelmel undersøgte, om varmegenvindingen kunne forbedres, uden slutproduktet blev forringet, men hvor produktionsomkostningerne blev reduceret.

Vi havde forventet et godt resultat, men projektet viste sig at være endnu bedre end forventet. Vi har endnu en gang haft et positivt afkast af samarbejdet med EnergySolution.
Kjeld Jensen
Driftschef ved Karup Kartoffelmelfabrik

PROJEKTET

For at fastlægge potentialet blev der udarbejdet en række varmebalancer og tests, som resulterede i en udskiftning af de eksisterende spiralvekslere til nye pladevarmevekslere.

Med de nye pladevekslere blev varmegenvindingen øget ganske betragteligt, og Karup Kartoffelmel opnåede dermed en betydelig reduktion af gasforbruget.

Projektet havde tilmed et par fine sidegevinster: effektiviteten på linjerne blev fastholdt på et højere niveau end hidtil, inden rengøring, og man opnåede en bedre afkøling af det kondensat, der blev brugt til at forvarme linjerne.

DET FIK KARUP KARTOFFELMELFABRIK

  • Indfriet målsætning om optimeret drift
  • Optimeret varmegenviding
  • Højere effektivitet på produktionslinjerne
  • Bedre afkøling af kondensat
  • Årlig besparelse på 6.365.000 kWh / 1.446.000 kr.
  • Forventet ROI: < 20 mdr.

Oplever I lignende problemstillinger?

Står I også overfor ændringer i jeres produktion, der kræver ændrede processer og innovative løsninger? Uanset jeres situation er I meget velkomne til at kontakte os for en skræddersyet
løsning til lige netop jeres behov. Vi tilbyder også generel rådgivning ift. energi- og procesoptimeringer.

  Mød vores hold af rådgivere

 

Hør hvad vi kan gøre for jer

TJ_1096x896

Har du mod på mere? Se vores relaterede emner og cases.

Gå på opdagelse i vores inspirationsunivers.