Jydsk
aluminium
industri

Afgasning af sandkerner

JAI_1_21
 

 

UDGANGSPUNKT

Jydsk Aluminium Industri (JAI) er beliggende i Herning og er et af Europas største kokillestøberier for aluminium med mere end 70 års erfaring med kokillestøbning.

JAI støber og bearbejder højteknologiske emner, som leveres direkte til montagebånd hos en række førende europæiske virksomheder.

 

UDFORDRING

Ved støbning af aluminiumsemner anvendes der typisk en kerne af sand til at sikre den indvendige udformning af støbeemnerne. Sandet slåes senere ud af det støbte aluminiumsemne. Sandkernerne holdes sammen af lim, der afgasser under støbningens høje temperaturer, hvilket påvirker kvaliteten af støbeemnerne negativt pga. gasstød ud gennem selve støbningen. Derfor er der behov for at afgasse sandkernerne inden støbning.

Denne udfordring har man tidligere til dels løst ved at fordampe vandet fra sandkernerne i microovne, da man var af den opfattelse at gasstødene hovedsageligt skyldtes vandfordampning. Der var dog stadig en stor kassationsrate af støbte aluminiumsemner pga. gasstød. Den høje kassationsrate resulterer i mange omsmeltninger og dermed et stort energispild.

Samarbejdet med EnergySolution resulterede i et nyt afgasningskoncept for vores sandkerner. Med det nye koncept opnåede vi en forbedret kvalitet og et reduceret energiforbrug grundet færre omsmeltninger.
Bo Jensen
Teknisk Direktør ved Jydsk Aluminium Industri

PROJEKTET

Under konceptafklaringen blev der udført adskillige praktiske tørringstest af sandkerner og i den forbindelse stod det klart, at afgasning af limen var en væsentlig del af afgasningen.

De opnåede resultater blev anvendt til at udvikle en kontinuer afgasningsovn, der afgasser ved 40 ºC over limens pyrolysetemperatur. Herved kan gastrykket bringes ned under støbningen.

Konceptet for afgasningsovnen blev forfinet med en forvarmerzone drevet af overskudsvarmen fra efterkølingszonen.

Det nye koncept for afgasning af sandkerner har resulteret i markant færre kassationer af aluminiumsstøbninger.

Derfor er der nu også færre omsmeltninger af kasserede støbninger, hvilket resulterer i et lavere specifikt energiforbrug andre steder i virksomheden.

DET FIK JYDSK ALUMINIUM INDUSTRI

  • En ny afgasningsovn, hvor gastrykket bringes ned under støbningen
  • En forvarmerzone drevet af overskudsvarmen fra efterkølingszonen
  • Markant færre kassationer af aluminiumsstøbninger
  • Færre omsmeltninger af kasserede støbninger
  • Et lavere specifikt energiforbrug andre steder i virksomheden

Oplever I lignende problemstillinger?

Ønsker I også at optimere jeres indeklima og/eller produktion, er I mere end velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om lige netop jeres behov. Vi tilbyder alt fra generel rådgivning ift. energi- og procesoptimeringer til 360°-projekter.

  Mød vores hold af rådgivere

 

Hør hvad vi kan gøre for jer

MS_1096x896

Har du mod på mere? Se vores relaterede emner og cases.

Gå på opdagelse i vores inspirationsunivers.