DAFA BUILDING SOLUTIONS A/S

Miljøvaredeklarationer (EPD'er)

DAFA epd dampspærre
 

UDGANGSPUNKT

DAFA Building Solutions A/S leverer og producerer løsninger til byggebranchen i form af bl.a. dampspærrer, undertag og vindspærrer, beskyttelse mod radongas og fugebånd til vinduer, døre og samlinger.

 

UDFORDRING

Som alle andre i byggebranchen står DAFA Building Solutions A/S over for det markedskrav, at deres kunder efterspørger EPD (Environmental Product Declaration/Miljøvaredeklaration) på produkterne.

Certificeringsordninger til bæredygtigt byggeri som f.eks. DGNB, samt nye regler i det danske bygningsreglement har været med til at sætte pres på mange leverandører i byggesektoren. For at kunne opnå de bedst mulige resultater, når det kommer til at minimere en bygnings klima- og miljøpåvirkning, så er ansvaret blevet flyttet ned på leverandørniveau.

På nuværende tidspunkt er EPD ikke et lovkrav, men kunderne efterspørger det, og derfor bliver det uundgåeligt for leverandører inden for byggebranchen.

Processen har været lærerig for os som producenter, og det har betydet, at vi er på forkant med den efterspurgte viden fra markedet.”
Jacob Bredahl-Hansen
Marketing Coordinator hos DAFA Building Solutions A/S

PROJEKTET

EnergySolution udarbejdede fire EPD’er (miljøvaredeklarationer) på tre forskellige typer dampspærrer og en radonspærre til isolation i byggeriet.

Derudover afholdt EnergySolution en workshop med udvalgte medarbejdere fra DAFA Building Solutions A/S i forhold til at få afklaret, om der var specifikke produkter, som var så produktionstunge i forhold til miljøpåvirkning, at de skulle udgå af sortimentet.

 

HVAD SIGER DAFA BUILDING SOLUTIONS OM PROJEKTET?

"Nye lovkrav og målsætninger om reducering af CO2-aftrykket i byggerier har betydet, at byggebranchen de seneste år er blevet mødt af skærpede krav til dokumentation. Dokumentationen skal synliggøres via LCA-beregninger, som så løftes op til tredjeparts verificering i form af EPD`er.

I DAFA besluttede vi på baggrund af disse skærpede krav, at vi som nogle af de første vil tilbyde produktspecifikke EPD´er til markedet på alle vores produkter og løsninger. På den måde sikrer vi vores kunders rettidighed og retvisende dokumentation, og altså ikke bare generiske tal.

Udarbejdelse af EPD-dokumentation startede vi op med i 2022 i samarbejde med EnergySolution. Processen har været lærerig for os som producenter, og det har betydet, at vi er på forkant med den efterspurgte viden fra markedet. Vi er nu i stand til at give den nødvendige rådgivning og kan levere professionel support til vores kunder og samarbejdspartnere."


Jacob Bredahl-Hansen, Marketing Coordinator hos DAFA Building Solutions A/S

DET FIK DAFA BUILDING SOLUTIONS:

  • EPD på fire produkter (3 på dampspærrer og 1 på Radonspærre). Kan ses hér

  • Workshop hvor det på baggrund af materiale fra EnergySolution blev vurderet om nogle produkter skulle udgå af produktion.

OM EPD

En EPD er en type 3 miljøvaredeklaration, som er verificeret af en uafhængig 3. part, og den er derfor en af de mest troværdige miljødeklarationer.

EPD’er bliver i større grad ”licens to operate” eller måske ”licens to sell” virksomhedens produkter til markedet. Markedet lukker sig mere og mere for dem, der ikke kan levere deklarationer på deres produkter.

I EnergySolution udarbejder vi både EPD’er og tilbyder LCA'er til at optimere klima-og miljøpåvirkningerne af et produkt forinden, der laves en EPD.

Oplever I lignende problemstillinger?

Ønsker I også at optimere jeres produktion, finde mulige GWP reduktionspotentialer eller bare arbejde målrettet med klimadagsorden, er I mere end velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om lige netop jeres behov.

Vi har stor erfaring indenfor alt fra generel bæredygtighedsrådgivning til udarbejdelse af GHG-opgørelser, miljøvaredeklarationer (EPD) og livscyklusvurderinger (LCA).

  Mød vores hold af rådgivere

 

Hør hvad vi kan gøre for jer

JKL_1096x896-1

Har du mod på mere? Se vores relaterede emner og cases.

Gå på opdagelse i vores inspirationsunivers.